Házi praktikák

SZMK-s ügyintézés praktikái az iskolában, óvodában

Egy SZMK-s (szülői munkaközösség képviselője) munkáját ma már nagyon megkönnyíti az internet, ezen keresztül leegyszerűsödött a kapcsolattartás a szülőkkel. A kapcsolattartáshoz lehet alkalmazni egy google csoportot (email-es) vagy facebook csoportot. Én a google csoportot javaslom, szerintem sokkal praktikusabb.

SZMK-s ügyintézési tippek

Ha új az osztály, vagy eddig még nem volt, akkor kérjük el az email címeket és hozzunk létre egy google csoportot. Így elég a google csoportnak (egy címre) írni és a rajta szereplő személyek mind megkapják a levelet. Ha valakinek időközben megváltozik az email címe, akkor elég azt a google csoportban módosítani. Google csoport létrehozása nem bonyolult, ide kattintva könnyen elkészíthető: http://groups.google.com.

Vegyük figyelembe, hogy sokan 20-30, vagy még több emailt is kapnak naponta munkájuk során és nem szeretnének ezen kívül még másik 25 emailt olvasni naponta az iskolai hozzászólásokból, mert egy idő után idegesítő tud lenni…

Törekedjünk arra, hogy tényleg csak a lényeges információkat osszuk meg a szülőkkel. Nem kell mindenféle apró-cseprő dolgokban parttalan vitákat indítani.

csoport-letrehozas

Ha egy összejövetelnél a jelentkezők számát szeretnénk megtudni, vagy a fogadóórához készítünk egy időpontra feliratkozási listát, akkor ezeket is könnyen elkészíthetjük, majd a Google Drive-ra feltöltjük és megosztjuk szerkeszthető állapotban és ennek a linkjét küldjük el a google csoport email címére. Így mindenki bele tudja írni magát, hogy melyik időpontban menne a fogadóórára, illetve hányan is jönnek az összejövetelre, stb. A google drive használatához be kell jelentkezni egy gmail-es fiókkal és a drive.google.com/start készíthetjük is a táblázatokat. Így nem kell mindenkinek egyenként visszajelzést küldeni és azonnal összesítve láthatjuk a dolgokat.

Persze ezen kívül még sok más tennivaló is akad egy SZMK-s életében, de fő feladata, hogy segítse az osztályfőnök munkáját, összetartsa a szülők csapatát, megszervezzen egyes eseményeket, képviselje a szülőket az iskolai témákban.

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.