Házi praktikák

Sárgabarackmag otthon

Most már sokat lehet hallani a sárgabarackmag jótékony hatásáról. Amikor gyerek voltam nagymamám minden nyáron félretette a lekvárnak készülő sárgabarackból a magokat. A magokat hagyta kiszáradni és télen, amikor már nem volt munka földeken a „diótörővel” kiszedte a sárgabarack magokat. Ezt a keserű mandulaízű csemegét a tél folyamán minden nap eszegette az egész család. Nagyon szerettük mi is gyerekek.

Sárgabarack mag jótékony hatása

Utána feledésbe merült ….. és most többféle vélemény is hallható róla. Mostanában újra elővették a sárgabarackmagot, melyről mégis kiderült jótékony hatása. Persze, mint minden élelmiszert, ezt sem szabad túlzásba vinni, inkább mint napi vitaminforrás folyamatos szedésére kell gondolni. Élvezet enni ezt a mandulás ízű sárgabarackmag belét.

Mikor érdemes csinálni? Honnan szerezzünk magokat?

Én szoktam magam házilag aszalni sárgabarackot és ekkor mindig félreteszem a magokat, megszárítom egy kicsit (csak 2-3 napig), majd a nagyapámtól örökölt szuper diótörővel könnyedén kibelezem a kemény héjából a magot, amit egy hét alatt el is fogyaszt a családom, így még nem sikerült eltennem télére…. De ha lenne több sárgabarackmagom, akkor vagy befőttes üvegben tárolnám, vagy kis alu-dobozkában.

Hogyan készítsük el otthon a sárgabarackmagot?

Amikor esszük a sárgabarackot, a lekvárt készítjük, esetleg aszaljuk, akkor tegyük félre a magokat. (Én még a szomszédokat is megkértem, hogy a lekvár készítésénél ne dobják ki a magokat, hanem adják nekünk, ha ők nem eszik meg.)

sargabarackmag-hajhullas-ellen

  • Szárítsuk meg a magokat egy ideig, de legalább 2-3 napig, úgy könnyebb vele bánni és állítólag ha finomabb is.
  • Diótörővel törjük össze a kemény héját és vegyük ki a finom magot.
  • Ezt a magot is érdemes egy kicsit száradni hagyni, mert annál finomabb.
  • Ha sikerült sokat készíteni, akkor száradás után tegyük befőttes üvegbe, vagy tároljuk kis dobozkában.
  • Fogyasszunk belőle minden nap 10-15 szemet, ez bőségesen fedezi a napi B17 vitamin szükségletünket és nagyon ízletes csemege.

Sok mindent lehet hallani a sárgabarack magbélről, de az biztos, hogy több évtizeddel ezelőtt is ették már a nagyszüleink, csak nem kell túlzásba esni vele.

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.