Házi praktikák

Hogyan aszaljunk otthon sárgabarackot?

Fejfájás, fáradékonyság, hajhullás: mi okozhatja, és mit egyél ellene?

Most itt volt a jó lehetőség sárgabarackot aszalni. Az aszalt sárgabarack rengeteg vasat tartalmaz, érdemes otthon elkészíteni és (ha marad még belőle) akkor a téli estéken elrágcsálni. Az otthon, házilag készített aszalt barack és egyéb aszalások során nem használunk vegyi anyagokat, nem úgy mint a boltban kapható aszalványok esetén. Kinézetben nagyon eltér az otthon készített aszalt barack a boltitól, mert sokkal jobban összezsugorodik, szárazabb. Ha a házilag készített aszalt gyümölcsöt esszük, akkor elég 1-2 darabot a szánkba venni és lassan rágcsálni, ekkor a nyállal keveredve adja ki az igazán fenséges ízét. Vigyázat, nagyon hamar rá lehet szokni és hamar elfogy, valami mennyei csemege!

Hogyan készíts aszalt barackot házilag:

aszalt-sargabarack-keszites

1. Keress egy barackfát.
2. Szedd le az érett, de szép egészséges barackot. A nyomott, hibás gyümölcs nem jó aszaláshoz.
3. Mosd meg, én egy kicsit citromlés vízben szoktam átmosni.
4. Vágd ketté és szedd ki a magját, a magját tedd félre (érdemes diótörővel a sárgabarackmagot kiszedni, mert ezernyi jó hatása van, pl. rákos sejtek ellen is).
5. Rácsos tálcára, aszaló tálcára rakd szét, hogy szellőzni tudjon.
6. Tedd ki tűző napra, 3 napig elegendő a nagy melegben az aszalás.
7. Ha éppen esős időt fogtál ki (mint én is), akkor aszalhatod elektromos aszalóban.
8. Ha esik, nincs aszalód, akkor pedig ott a sütő, ahol nagyon alacsony hőfokon, 80 °C-on aszald, kevergesd át, aszald, mozgasd át……. a sütő ajtaját egy fakanállal támaszd ki, hogy szellőzni tudjon, el tudjon távozni a pára, víz.
9. Ha már a héja nagyon összezsugorodott és ha megnyomkodod, akkor már nem puha, akkor készen is van az aszalt sárgabarack.
10. Elteheted befőttes üvegbe, vagy lehet kapni uzsonna csomagoláshoz használt zsírpapír-féle tasakokat, amiben hosszú ideig lehet tárolni. Bármelyik jó megoldás, mert bárhol tárolod, hamar el fog fogyni.

És itt a végeredmény is, ami nem annyira gusztusos, mint a bolti, de higgyétek el nagyon finom és egészséges:

aszalt-barack-uvegben

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.