Házi praktikák

Meglepő tények a nyugdíjjal kapcsolatban

Tudtad, hogy a nyugdíjjal kapcsolatban jelentős törvényi változások kerültek bevezetésre?

Gondolkoztál már azon, hogy a tb-től kapott nyugdíj majd mire lesz elég?

Kaptál már ezekről teljes körű tájékoztatást?

Tudod, hogy veheted igénybe az évi max. 130e Ft adókedvezményt nyugdíj céllal?

Sokan még abban tévhitben élnek, hogy az utolsó évek bejelentett bére lesz a nyugdíj kiszámításánál a fő szempont, de ezt már sajnos nem így számolják. A mostani számolási módszer szerint az aktuális nettó bér 60%-val lehet kalkulálni. Azaz a mostani bejelentett nettó jövedelem kb. 60%-a lesz a nyugdíj. Ha valaki most pl. 200.000 Ft nettó jövedelmet kap, akkor kb. 120.000 Ft nyugdíjra számíthat. És aki csak minimálbérre van bejelentve? Az tényleg alig fog már kapni valami nyugdíjat.

Azt sem tudják sokan, hogy a nyugdíjkorhatár most már 65 év, az előrehozott nyugdíjazásokat már eltörölték, és a következő 10-20 évben csak növelni fogják a nyugdíjkorhatárt. Vannak olyan országok, ahol már most ennyi vagy még magasabb a nyugdíjkorhatár. Az USA-ban pl. 67 év az általános nyugdíjkorhatár. Ki fog minket alkalmazni ilyen idősen és milyen munkára?

Ha elmúltál már 40 éves, akkor ezek komoly problémát fognak jelenteni. Úgy gondolod messze van ez még? Talán meg sem fogod érni? De ha mégis?

Képzeld el, hogy hirtelen elröpül az idő és nyugdíjas lettél…. Milyen nyugdíjas éveket gondoltál magadnak? Mit szeretnél csinálni nyugdíjasként? Hová szeretnél elutazni? Hol szeretnél lakni a nyugdíjas éveidben?

Tudod, hogy ezeket miből fogod finanszírozni? Elegendő lesz ehhez a Tb-től kapott nyugdíj?

Számold ki várható nyugdíjadat! Tudd meg mire számíthatsz!

A statisztikák szerint

– a férfiak várható átlagnyugdíja: 132 ezer Ft
– a nők várható átlagnyugdíja: 105 ezer Ft

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.