Házi praktikák

Lisztérzékenyen az iskolában

A lisztérzékenység egyre gyakrabban fordul elő az iskolás korú gyerekeknél. Amikor ez legelőször kiderül, akkor nagyon megrázó tud lenni és az ember az sem tudja mihez kezdjen. De nem kell ennyire megijedni, mert az utóbbi 3-5 évben rohamosan nő az olyan üzletek, kisebb boltok száma, ahol lehet gluténmentes élelmiszereket kapni.

Gluténmentes tízórai az iskolában

Persze fő kérdés, hogy mit is egyen a gyerek az iskolában. Meg lehet ezt valahogyan oldani vagy mindent a szülőnek kell csomagolni? Mi nagyon szerencsés helyzetben vagyunk, mert az iskolában a Sodexo által a gluténérzékenyek külön ebédet kapnak és a fiamnak (egy-két kivételével) ízlik is ez az ebéd. Lehetne gluténmentes reggelit és uzsonnát is rendelni, de az annyira nem szerencsés, mert kenyér helyett csak rizspufit kapnak. Én szeretnék tartalmas uzsonnát és reggelit csomagolni ezért magam készítem neki szendvicseket és csomagolok gyümölcsöt is.

Gluténmentes szendvics

Praktikus megoldásom a szendvicshez, hogy előre megvásárolok a gluténmentes boltban (Bp. Vág utca) aznap, frissen sült gluténmentes kenyeret és zsemlét. Én egy vagy két hétre való kenyeret és zsemlét szoktam venni, mert nincsenek túl közel. Még aznap, rögtön amikor hazaérek ezekkel a kenyereket felszeletelem, a zsemléket pedig félbe vágom és nylon zacskóba lefagyasztom. Fontos, hogy a félbevágott zsemléket egyenként folpack-ba csomagolom, a felszeletelt kenyereket pedig nagy zacskóba úgy helyezem el, hogy ne érjenek egymáshoz, ne fagyjanak össze.

fagyasztott-glm-zsemle

Reggel csak kiveszem a két szelet kenyeret és a zsemlét a fagyasztóból, mikroba teszem fél percig melegítem, majd megfordítom őket és másik fél percig melegítem. Ezek után már könnyedén el lehet készíteni bármilyen szendvicset, a fiam kedvence: macisajt, kolbász, sajt és zöldpaprika. Majd a kész szendvicseket folpack fóliába csomagolom, így puha marad egész napra, még a délutáni uzsonnára is.

Ha a Lidl-ben vagy Aldi-ban veszek gluténmentes kenyeret, akkor a panini sütőben / melegszendvics sütőben mindenképpen megpirítom, azaz melegszendvicset készítek és úgy csomagolom be uzsonnára a gyereknek. Nekem csak így szereti, pirítás nélkül nagyon nem ízlik neki.

glmszendvics-keszites

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.