Házi praktikák

A vöröshagyma jótékony hatásai, hagymatea

Vöröshagyma kitisztítja a hörgőket, és az arcüregekben fellépő dugulást is enyhíti. A népi gyógyászatban az asztma gyógyszere. Emellett bizonyos másodlagos baktériumfertőzéseket, mint például a tüdőgyulladást is képes legyőzni. A kipréselt nyers hagymalevet narancslével vagy grépfruitlével fogyaszthatjuk, ekkor nem érezzük annyira intenzíven az ízét.

Hagymatea elkészítése

két-három fej vöröshagymát mossunk meg jó alaposan héjastul, és vágjuk össze. Főzzük néhány percig egy liter vízben. Ízesíthetjük szárított kamillával, hársfával is. Pirítsunk meg három evőkanálnyi barna cukrot, és hígítsuk fel a hagymafőzettel. Mézzel édesítve igyuk, aprókat kortyolgatva.

hagymatea
Bőrgyulladás, kelés (pl. körömágygyulladás) érlelésére általánosan ismert volt a vöröshagyma húsos leveléből készített „pépes” borogatás, melyet nyersen vagy sülve, összetörve, közvetlenül vagy vékony szövet között tettek a gyulladt bőrfelületre. A pépes borogatást napjában többször cserélték és a kelés kifakadásáig vagy a gyulladás megszűnéséig alkalmazták.

A köhögés csillapításának egyik jól ismert szere volt a „hagymatea” vagy annak csak burokleveleiből – készítették,  s mézzel vagy anélkül fogyasztották.

A hagyma gyógyító hatása a Távol-Keleten is ismert…

Nemcsak hazánkban ismert a vöröshagyma gyógyító ereje. Az indiai gyógyászatban kipréselt nedvét a fülbe csepegtetve csökkentik a fülfájást. A préselt hagymalét vizelethajtásra és lázcsillapításra egyaránt adják, külsőleg pedig rovarcsípéses bőrgyulladás enyhítésére, sebek méregtelenítésére javasolják.

Nepálban a vöröshagyma préselt nedvét azonos mennyiségű mézzel keverve köptetésre, túróval és sóval keverve pedig hasmenés megszüntetésére javasolják.
hagymatea-kep
A kínai gyógyászatban a vöröshagyma használata újabb keletű, táplálék- és gyógynövényként mégis sokféle betegség kezelésére alkalmazzák. Rendszeres fogyasztását a magas vérnyomás megelőzése céljából is javasolják.

A több mint 6000 éve ismert vöröshagyma gyógyító erejét különféle klinikai kísérletek is igazolták. Ily módon támasztották alá azt a tényt is, hogy koleszterin- és vércukorszint csökkentő hatású, hogy a vérlemezkék összecsapódását gátló, valamint antibakteriális és gomba-ellenes hatást is kifejt. Kutatások igazolták, hogy a hagyma rendszeres fogyasztása szerepet játszhat a gyomorrák megelőzésében, illetve csökkenti annak kockázatát.

A masszázs jótékony hatásairól itt olvashatsz angolul, klikk ide!

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.