Házi praktikák

Gluténmentes főzött, sajtos pogácsa

Kis családunk kétharmada lisztérzékeny, azaz csak én nem vagyok az, de a két fiúnak tartania kell a gluténmentes diétát. Amikor ez 5 évvel ezelőtt kiderült úgy láttuk legegyszerűbbnek, hogy az otthoni étkezésnél teljesen átállunk gluténmentesre, azaz a mi konyhánkban csak ilyen hozzávalók vannak, csak gluténmentesen főzünk.

Nemrég az iskolai táborba készítettem egy kis útravalót, sajtos pogácsát a fiamnak.

Ez a pogácsa abban különbözik a többitől, hogy égetett tésztából van. Másnap is puha és nagyon eteti magát. Először csodálkoztam, hogy főzni kell, de a gluténmentes tészta amúgy nagyon ragadós, így ez egy praktikus megoldás.

Gluténmentes főzött, sajtos pogácsa

Hozzávalók (ez a mennyiség két tepsihez kell, lehet felezni is, ha kevesebb kellene):
4 dl tej
2 dl olaj
30 dkg Gluténmentes liszt (Alfamix, vagy bármely egyéb)
6 tojás
20-25 dkg sajt fele-fele arányban sima trapista és füstölt sajt
ízlés szerint só (pl. egy kiskanállal)

A tejet az olajjal felforraljuk egy lábasban, mikor elkezd forrni takarékra vesszük és beleöntjük a lisztet. Rögtön elkezdjük kavarni a robotgéppel, kb. egy percig. Ezek után levesszük a tűzről és egyenként elkavarjuk benne a tojásokat, ettől olyan nokedliszerű tészta lesz belőle, majd beleöntjük a reszelt sajtot (egy keveset hagyunk a sajtból a tetejére is) és azzal is alaposan elkavarjuk.

Bevizezzük a kezünket és diónyi gombócokat formázunk, ha kávéskanállal vesszük ki a mennyiséget, akkor pont jó lesz, mert a nagyobb méretű jobban deformálódik a sütés során. Tipp: én egyszerhasználatos gumikesztyűben szoktam formázni, mert amúgy alig lehet lemosni a kezemről. A gombócokat nem kell pogácsa formára lapítani, inkább maradjon gömbölyű, mint a fasírt, mert magától lelepul. Mindezt sütőpapíros tepsire tesszük, a tetejét megszórjuk sajttal, esetleg magokkal. 180 fokon sütjük, amíg egységesen szép rózsaszín lesz a teteje. Zárt dobozban tároljuk, így puha marad másnap is.

glutenmentes-pogacsa

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.