Házi praktikák

Generációs különbségek

Kik is az X, Y, Z generáció? Te hová tartozol?

Az 1965 óta születetteket három csoportra osztják a társadalomtudósok: a mai 40-eseket X, a jelenleg 30-as éveikben járókat az Y, míg az 1996 óta születetteket a Z generáció névvel illetik. Ezen korosztályok szokásaikban, értékrendjükben jól észrevehetően különböznek az előzőektől és egymástól is.

Az X generáció jellemzően elutasítja a szüleik nemzedékére jellemző lojalitást a munkavállalásban, a többszöri munkahelyváltás szinte természetes. A válság idején a munkaerőpiacra lépő Y generáció értékrendje pedig már egyenesen szakít az eddigi elmélettel, elődeiknél jóval kevéssé lojálisak, sokkal inkább törekszenek a karrier és a magánélet harmóniájára. Tudatosabbnak mondhatók szüleik korosztályánál, amihez nagyban hozzájárul, hogy ők az elsők, akik számára már a fiatalkoruk óta jellemző az internethasználat, a szinte korlátlanul hozzáférhető információ adta lehetőségek. Az utánuk következő, mai tizen- és huszonévesek, azaz a Z generáció viszont már nem is élt az „internet előtti” korban. Számukra természetes a virtuális világ, a folyamatos online jelenlét, az azonnal elérhető és korábbi mértékkel elképzelhetetlen mennyiségű információ. Az identitás, az egyén még nagyobb hangsúlyt kap életükben. Számukra is teljesen mást jelent a munka és a jólét.

Miért is fontos ez számunkra?

Mert ebből látható, hogy mire az X generáció (mai 40-esek) elmennek nyugdíjba, akkor sokkal kevesebb aktív dolgozó lesz, aki befizethetné az államnak a nyugdíjjárulékot, amiből a nyugdíjak aktuális kifizetése történik majd. Mert a nyugdíjak kifizetése az éppen befizetett nyugdíjjárulékból megy, nem úgy van, hogy amit az évek hosszú sora alatt szépen befizettünk, majd azt kapjuk vissza. Hanem a nagy kalapból kapunk majd, ha lesz sok-sok aktív dolgozó, aki jó magas nyugdíjjárulékot fizet. De honnan lenne, amikor az X generáció-nak már sokkal kevesebb gyereke született, nem maradtunk a 2 gyerekes családmodellnél. Az Y generáció pedig a családalapítás gondolatától olyan messze áll még…. mikor lesznek ezekből dolgozó emberek, akikre a majdani nyugdíjasok számíthatnak?

Nem sok mindenre lehet számítani majd az Államtól, a Nyugdíjrendszertől.

Mit is lehet akkor tenni?

– Vagy elfogadja ezt az ember és lejjebb adja, rászorul majd mások (gyermekei) segítségére. A rezsire és a gyógyszerekre költi majd azt a kis pénzt amit kap az államtól.

– Vagy elkezd már most tenni azért, hogy megvalósíthassa a nyugdíjas kori álmait, mert esély van, ha nem adjuk fel álmainkat és előre gondolkozunk!

Tudtad?

Előzetes számítások szerint 2030-ra itthon a lakosság több mint negyede, míg 2050-re pedig már az egyharmada 60 év feletti lesz. Az elöregedő társadalom így nagy kihívások elé fogja állítja az állami nyugdíjrendszert. Míg 1980-ban négy aktív keresőre még csak két nyugdíjas jutott, 2013-ban négy aktív kereső már három nyugdíjast tartott el, és demográfiai számítások szerint 2050-re négy aktív korúra már hat eltartott jut majd. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy mire a Z generáció eléri a nyugdíjkorhatárt, annak tagjai a jelenleginél is jóval alacsonyabb összegű állami nyugdíjra számíthatnak.

nyugdijasok-kartyazok.jpg

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.