A céklát nevezhetjük a Magyar Aloe Vera-nak. Fogyassz belőle minél többet. Olcsóbb és finomabb, mint bármelyik Patikai vitamin, vagy étrend kiegészítő. A cékla kiváló többek között a bőrbetegségek kezelésére, fáradtság ellen, hólyagpanaszokra, keringési rendellenességekre, a klimax tüneteinek enyhítésére, májpanaszok kezelésére, menstruációs zavarokra, a nyirokrendszer zavarainak kezelésére, szempanaszokra – mint például a szemfáradás vagy szürkehályog -, szív-, és vérnyomás rendellenességeinek kezelésére, valamint vesepanaszokra egyaránt.
Mennyi céklalevet igyunk naponta?
Érdemes kipréselni a levét. Mivel a cékla méregtelenítő hatása elég erős, így naponta 2, maximum 3 dl-rel fogyassz belőle. A frissen készített céklalé alkalmas a betegségek – nátha vagy influenza – megelőzésére is. Paradicsomlével, almával vagy egyéb frissen facsart zöldség-vagy gyümölcslével ízesítve készíts friss és egészséges koktélt magadnak és barátaidnak.
Mire jó a cékla, céklalé?
Rákellenes hatású: egy magyar orvos hosszú kutatás után, melyet állatokon végzett, arra az eredményre jutott, hogy a cékla hatékonyan lép fel a rosszindulatú daganatokkal szemben. Az adagolás után a daganat eltűnik az állatok testéből. A tüdőrákos betegeken alkalmazta kísérleteinek eredményét, sikerrel. A kísérletek során az is kitűnt, hogy hatalmas mennyiségű céklalét a máj nem képes feldolgozni, ezért ajánlatos a telített lét vízzel hígítani, vagy más lével együtt fogyasztani, naponta háromszor egy-egy deciliter céklalét fogyaszthatunk.
Nagyon finom céklasalátát is lehet készíteni, az én kedvencem a majonézes céklasaláta.
Majonézes céklasaláta elkészítése:
1. A céklát megpucolom, kis kockákra összevágom és bő vízben megfőzőm, amíg puha nem lesz.
2. Ha már a villát bele tudom szúrni, akkor megfőtt, leszűröm egy kicsit hűlni hagyom.
3. Majonézzel, egy kis sóval, fokhagymával összekeverem és már készen is van a majonézes céklasaláta. Érdemes pár órát a hűtőbe tenni, hogy az ízek összeérjenek és lehűljön a cékla.