Házi praktikák

Hogyan aszaljunk otthon szilvát?

Az aszalt szilva jótékony hatásairól nem sokat hallhatunk, pedig van bőven. Azon kívül, hogy nagyon ízletes csemege, ezen kívül jó az emésztésnek, segíti a máj méregtelenítését, megszünteti a székrekedést, serkenti a veseműködést, elűzi a fáradtságot, regenerálja a szervezetünket. Például Erdélyben szilvát esznek a rák gyógyítására. Lehet szilvalekvárként, nyersen vagy aszalt szilva formájában is fogyasztani. A szilva gyógyító ereje a kimagaslóan magas antioxidáns tartalmában van. Frissen is érdemes szezonban sokat fogyasztani belőle, de aszalt szilvaként is hatásos, valamint lekvárként is. Tehát érdemes belevágni az aszalt szilva készítésébe. Ha nincs otthon aszalónk, akkor lehet sütőben is aszalni a szilvát, ez ne legyen kifogás.

szilva-mosása

Aszalt szilva készítése

1. Először is én megmosom a szilvákat citromsavas (citromlés) vízben. Néhol azt lehet olvasni, hogy nem szabad megmosni, de én inkább jól megmosom, ebben a citromsavas vízben a szilva héja is jól tisztítható.

2. Kettévágom, majd kimagvazom. Ezt a fajtát, ami nálunk terem nehéz lenne kettévágás nélkül kimagvazni, úgyhogy én a régi anyukám féle módszernél maradok, ami nálunk már bevált.

szilvia-aszalás

3. Ezeket a kettévágott szilvákat szorosan egymás mellé helyezem az aszalótálcán és már indulhat is az aszalás. Én este szoktam járatni az aszalót, amíg mi alszunk mert nálunk nem zavar és beállítható az idő rajta. Először alacsonyabb fokozaton kezdem, majd ha már félig kész, akkor nagyobb fokozatra állítom az aszalót.

aszalt-szilva-1

4. Sütőben is lehet készíteni, ha nincs aszalónk. Ekkor is lyukacsos tálcára rakjuk le a szilvákat vagy tegyük sütőpapírra (én ilyenkor a sütőpapírt villával egy kicsit ki szoktam lyukaszgatni) és szintén alacsonyabb hőfokon kezdjük az aszalást, 50-60 fokon, majd emeljük 70-80 fokra légkeveréses módozatban, ha lehet. Időnként tartsunk pár óra szünetet és után lehet folytatni tovább. Nálunk ilyen a szilva aszalás után…. valami mennyei, főleg a gyerekek imádják téli csemegének. Irdatlan mennyiség el tud belőle fogyni. Lehet , hogy nem olyan mutatós mint a bolti, de ez tuti nincs vegyszerezve az aszalás során!

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.